Annons
Annons


Fertilitetsfrågor, IVF och att frysa in sina ägg?


Epidemi i vår innerstad.

Jag har en kompis som jobbar med fertilitetsfrågor, ivf och dess medicin. Invecklat jobb men vi hade ett samtal över några glas bubbel för några veckor sedan och hon berätta att det börjar nästan bli ett problem för kvinnor i Stockholm för många är så otroligt fokuserade på att göra karriär (och det är inget fel på det!), är det det man vill i livet så är det toppen att fokusera på det men däremot så är det väldigt många som får en chock när de runt 40 försöker bli gravida och får veta att efter 40 år är det 10-12% chans att bli gravid.

Och det är ett stort problem. Jag kände också bara wow – tappade hakan när hon berättade om procenten 10-12% chans efter 40 år?! Vi kvinnor är nämligen som mest fertila i 24-årsålder och efter det, varje gång vi har mens så tappar vi färre och färre ägg.

Så det har aldrig varit så många som sökt sig till dem för att få hjälp med just att bli gravid som just nu.

Så ju längre man väntar ju svårare är det att bli gravid och det är hemskt att vi som kvinnor måste välja karriär eller barn men samtidigt måste man inte riktigt göra det men man måste tyvärr helt klart jobba hårdare men jag har en kompis som är riktigt högt uppsatt direktör (!) med flera barn. Men ja, när hon fått barn har hon varit mammaledig men jobbat varje måndag efter bara någon månad. Men hon har karriär och familj.

Men jag kände det är viktigt att man vet detta, att välja karriär och tänka att barn kan man skaffa sen kanske inte är lika lätt som man tänkt sig. Nu är jag bara 31 år (en vecka till i alla fall!) men det här samtalet är helt klart något som fick mig att tänka till.

Om man inte träffat Mr Right vid 30-årsålder eller vill satsa på karriären och är osäker på om man ens vill ha barn är ju att frysa in sina ägg ett väldigt bra alternativ.

Jaja, nu ska jag inte tjata hål på er men jag kände att jag ville dela med mig av detta viktiga. Har ni tänkt på detta? Visste ni om denna procent? Hur tänker och känner ni, mina kvinnliga läsare kring denna fråga?

Hoppas ni får en urhärlig fredag. <3.

 

Annons
5 kommentarer


AnnonsLaddar